Red Orbit Šejk Special Edition: Piškotki

Red Orbit Šejk › Red Orbit Šejk Special Edition: Piškotki
»Come to the dark side, we have cookies« (orig. iz filma The Matrix) bi se lahko glasil letošnji slogan digitalne stroke. Pomlad je namreč v digitalno sfero vnesla kar precej novosti, še posebej pa je spletne navdušence prešejkala novica o novi zakonodaji na področju piškotkov, ki bo v Sloveniji pričela veljati s 15. 6. 2013. 

Red Orbit Šejk Special Edition: Piškotki

Za vse, ki o novih direktivah še niso bili poučeni, je bil zato skrajni čas, da prisluhnejo strokovnjakom in novo znanje čim prej implementirajo v svoje procese, saj bi jih lahko ob neupoštevanju slednjega doletela tudi precejšna denarna kazen.

Glede nove zakonske ureditve se na digitalni sceni že nekaj časa trejo mnenja … Je takšna zakonodaja res potrebna? Koliko omejitev glede piškotkov dejansko doprinese k varstvu potrošnikov? Za katere piškotke potrebujemo izrecno dovoljenje in za katere le domnevnega oz. ga sploh ne potrebujemo?


Šejkali smo:


Predstavitev piškotkov
V uvodu smo govorili o tem, kaj sploh so piškotki, kakšne vrste piškotkov poznamo, za kaj se uporabljajo, čemu so namenjeni itd. Na hitro: Piškotki so datoteke, ki jih spletna mesta ustvarijo med obiskom. V njih so shranjene nastavitve za spletno mesto, podatki o profilu in nekateri drugi podatki. Več pa smo izvedeli na Šejku …

Piškotki in nova zakonodaja
Z željo po varovanja zasebnosti je EU leta 2009 predvidela obvezno vnaprejšnje soglasje uporabnika za namestitev piškotkov, v skladu s tem pa je bila 26. maja 2012 sprejeta tudi EU direktiva o omejitvah pri uporabi piškotkov. V Sloveniji je spremenjen zakon pričel veljati na začetku letošnjega leta, rok za implementacijo sprememb pa je 15. junij 2013. Nova zakonodaja uporabe piškotkov (cookies) sicer ne prepoveduje, so se pa močno zaostrili pogoji, pod katerimi jih ponudniki spletnih storitev lahko uporabljajo.

Več o novi zakonski ureditvi in omejitvah, ki iz nje izhajajo, nam je zaupala ga. Jelena Burnik iz urada informacijskega pooblaščenca.

Pristop in ureditev implementacije piškotkov: Google Analytics, Facebook, Google+
Uporaba Google Analyticsa ter različnih vsadkov družbenih omrežij (od Facebooka, Twitterja do Google+) je postala na sodobnih spletnih straneh že stalnica. Nova zakonodaja je pri uporabi piškotkov omenjenih storitev izredno restriktivna. Na Šejku smo predstavili, kako implementirati piškotke omenjenih storitev na spletno stran s čim manj negativnimi učinki, kljub temu pa še vedno ostati skladen z zakonodajo.

Okrogla miza o piškotkih: Jelena Burnik (IP-RS), Andrej Vidmar (vodja organizacije in IT, Big Bang), Matjaž Butara (digital director, Grey Ljubljana)
Ker je sprememba zakonodaje na področju elektronskih komunikacij že precej časa burila duhove med digitalnimi strokovnjaki, smo na okrogli mizi soočili strokovnjake z različnih področji delovanja in prisluhnili njihovim »pro et contra«.

Program

12:30−13:00 Sprejem udeležencev in registracija
13:00−13:30 Predstavitev piškotkov
13:30−14:00 Predstavitev zakonodaje na področju piškotkov
14:00−14:30 Odmor ob šejkih in piškotkih
14:30−15:00 Pristop in ureditev pri specifičnih piškotkih (Google Analytics, Facebook, Google+)
15:00−16:00 Okrogla miza
16:00−   …   Druženje ob prigrizkih in pijači


Kje, kdaj, kako?

Piškotke smo delili v torek, 14. maja 2013, od 12:30 do 16:30 v VIP salonu Kluba 300 v Ljubljani.Red Orbit Šejk Special Edition: Piškotki

Datum:

14.05.2013

Lokacija:

VIP salon Klub 300

Cena:

60,00 € - zgodnja prijava do 30. 4. 13; 90,00 € - prijava po 30. 4. 13; člani DMS in študentje imajo 20% popust; vse cene so brez DDV

Število udeležencev:

maksimalno 50

Red Orbit Blog
Obiščite Red Orbit Blog
Red Orbit Blog
Red Orbit Facebook
Sodelujte na Facebooku
Red Orbit Facebook
Red Orbit Twitter
Sledite nam na Twitterju
Red Orbit Twitter
Verjamemo v napredek. Spletna stran za svoje funkcionalnosti in spremljanje statistike uporablja spletne piškotke,
ki ne hranijo osebnih podatkov. Ali se strinjate, da na vašo napravo namestimo piškotke?
Da Ne